Menekült volna az eladó és a pékek is

Megosztás

Pénteken mi is megírtuk, hogy adóellenőrök járják a megyét és ezen a héten fokozott ellenőrzést végeznek. Úgy tűnik, nem olvasták a miskolci pékségnél a cikkünket, és meglepődtek az akción, az eladó és két pék is megpróbált meglógni – sikertelenül.

A minap.hu hírportál írta meg hétfőn, hogy az aznap kezdődött, az egész megyére kiterjedő, péntekig tartó fokozott adóellenőrzésnek máris megvannak az első áldozatai.

Egy miskolci pékségben tartottak éppen próbavásárlást a pénzügyőrök – melynek célja a nyugta- és számlaadás, valamint az alkalmazottak munkaügyi státuszának ellenőrzése –, amikor fizetés előtt az ott dolgozók hirtelen eltűntek.

A hátsó ajtón próbált eliszkolni az eladó, valamint két pék. Olyan sürgős volt a dolguk, hogy még a dagasztógépet sem kapcsolták ki, és a pékek is lisztes munkaruhájukban iszkoltak volna, hogy autóval távozzanak, ám a NAV munkatársai még pont időben lekapcsolták őket.

Hogy nem ok nélküli lett volna a hirtelen távozás, az hamar kiderült, a két koszovói állampolgárságú péknek ugyanis nem volt munkavállalási engedélye, de még tartózkodási engedélyt sem tudtak felmutatni, mindennemű magyar nyelvű hivatalos okmánytól mentesek voltak. A feketén alkalmazott kenyérsütők még magyarul sem beszéltek, az adóellenőrök azonnal riasztották az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot, akiknek munkatársai gyorsan a helyszínre érkeztek, akárcsak a Készenléti Rendőrség emberei is, akiket azért hívtak ki, hogy előállíthassák a személyeket.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi bírságot szabott ki a pékséget üzemeltető cégre, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mulasztási bírságot a be nem jelentett foglalkoztatottak miatt.

A koszovói férfiakat egy évre kiutasították hazánkból, azonnali hatállyal.

Nem ez az első hatékony ellenőrzés mostanában: az adóhivatal márciusban több mint ezer palack pezsgőalapanyagot foglalt le egy Bodrog-menti településen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek